Wie ben jij

Een gedicht van Regine Hilhorst bij het kunstwerk “Het verre Oosten” (Indië monument) van Hans Petri. Je vindt dit kunstwerk op de Boulevard 1945, ter hoogte van de Espoortstraat in Enschede. 

Regine gebruikte de tekst van het gedicht ook voor een lied, dat ze samen met pianist Bert van der Veen heeft opgenomen. Kunstenaar Viktoria Gudnadottir maakte de video bij het lied. Scroll naar beneden om de video te bekijken. 

 

Wie ben jij

dat ik moet buigen

dat ik kruipend op mijn knieën

slaafs moet smeken om me niet te breken

niet te breken niet.

 

Wie ben jij

dat je me neerslaat

en als ik opsta weer slaat

je kwaad me klein maakt je haat me

maar je kent me je kent me niet.

 

Wie ben jij

ben ik je woede

ben ik het foute en jij het goede

moet ik stuk en voor jou bloeden mijn bloed

heeft dezelfde kleur dezelfde geur.

 

Wie ben jij, wie ben jij

 

zie je niet zie je niet dat ik hetzelfde ben

dat ik je moeder en je dochter ben

dat ik je ziel en je geweten ben

zie je wel dat ik jou ben.

 

Wie ben jij

dat ik moet buigen

dat ik kruipend op mijn knieën

slaafs moet smeken om me niet te breken

niet te breken niet.

 

 

Other Stories Art Tour

Dit gedicht is deel van Other Stories Art Tour, een platform voor nieuwe verhalen bij bestaande kunstwerken in de openbare ruimte van Enschede. Wil je meer kunstwerken verkennen? Klik op de knop hieronder. 

Other Stories Art Tour