Behind the straight lines

 

“When gay people realize that the rainbow flag has straight lines”

las kunstenaar Viktoria Gudnadottir onlangs ergens. Deze zin was haar inspiratie en heeft uiteindelijk geleid tot dit kunstwerk (zie de video onderaan de pagina). Viktoria speelt hier met de woorden ‘straight’ en ‘gay’:  je ziet in de video een muur opensplijten.  een vrolijke dansscène wordt onthuld. 

Jo Pessink maakte zijn baksteen reliëf in 1979 als onderdeel van het nieuwe politiebureau Hermandad, dat nog altijd die functie heeft. Hij zei zelf over dit kunstwerk: “Ook in dit baksteenreliëf zie ik zelf niet zomaar een patroon, maar vertel ik een soort verhaal, ben ik bezig met de dingen achter de dingen, verschuivingen, het zichtbaar maken van onderliggende lagen.” Kunstenaar Viktoria Gudnadottir houdt zich ook bezig met de dingen achter de dingen. Het videokunstwerk bij het kunstwerk van Jo Pessink kan je hieronder vinden. 

Viktoria Gudnadottir

Viktoria Gudnadottir werkte als curator aan het kunstproject Til sýnis; Hinsegin umfram aðra / On display; Queer above other, (Queering the museum) in The Living Art Museum, Reykjavik, (IS), 2022. Haar inbreng en ervaring waren onmisbaar in het opzetten van Other Stories Art Tour. Zij woont en werkt in Hengelo. 

Baksteenrelief
Baksteenrelief

Wist je dat

Jo Pessink van 1963 tot 1989 docent aan de AKI is geweest? Hij vormde met Hans Morselt (waarvan ook een werk onderdeel is van Other Stories Art Tour) het gezicht van de ’monumentale afdeling’ aan de Roessinghsbleekweg, die zij maakten tot een open en breed georiënteerde afdeling. Pessink overleed in 1996 (bron: KunstNonStop)

Verken alle kunstwerken

Enschede