Dear young woman

 

Helga Kock am Brink maakte in 2004 in opdracht van de gemeente Enschede dit werk, dat zij Zielendraagster noemde. Het paard lijkt te willen vliegen, aangespoord door het roodborstje op haar rug. Maar ze wordt tegengehouden door de wortels van een boom, die haar stevig vasthouden bij haar hoeven. Dit beeld inspireerde Gemma Boon, een van de initiatiefnemers van Other Stories Art Tour, om het woord te geven aan Spoken Word kunstenaar Britta B. Gemma: “Het doet mij denken aan hoe veel vrouwen proberen zich vrij te maken van bestaande conventies en ideeën over hoe je een vrouw moet zijn, maar ze voelen zich tegengehouden door hun eigen familie en vrienden. 

De Amerikaanse Britta B. is activist en zet zich in voor gelijke behandeling voor iedereen. Met haar gedicht wil ze jonge vrouwen inspireren en motiveren. Bekijk het filmpje hieronder om Britta B. aan het woord te zien.  

 

 

Britta B

Britta B.

“Een woord dat in me opkomt voor dit gedicht is ’empowerment'”, zegt Britta Badour, de in Kingston geboren en in Toronto wonende spoken word-dichteres en mentor over haar gedicht Dear Young Woman. “Als dichter wil ik door mijn werk echt als een bemoedigende stem dienen – en ik wil dat dit gedicht een herinnering is dat wat je ook doormaakt, je als vrouw altijd moet kiezen om goed voor jezelf te zijn. Ik breng dit naar buiten als een boodschap voor andere mensen, maar het is ook een herinnering aan mezelf om mezelf vriendelijk te behandelen en goed voor mezelf te zijn.”

Bron: CBC Arts 

 

Baksteenrelief
Baksteenrelief

Wist je dat…

Dit bronzen beeld het eerste kunstwerk is dat Helga Kock am Brink maakte voor in de openbare ruimte? Het symboliseert het moment van overlijden. Het roodborstje op de staart van de merrie symboliseert de ziel. De merrie wil de aarde verlaten, maar kan dat niet, zelfs als ze hulp krijgt van het roodborstje. Alleen de vogel kan naar de hemel kan vliegen. Kock am Brink wilde op deze manier het moment van het leven dat voorbij is, te laten zien, om het makkelijker te maken voor ons om de dood zonder angst te accepteren. (bron: KunstNonStop)

Verken alle kunstwerken

Enschede