Kolommen

“Op het terrein van de Universiteit Twente (UT) vind je een werk van Evert Strobos, een van de bekendste Twentse kunstenaars. Dit werk uit 1988, dat uit 14 identieke kolommen bestaat, inspireerde Sam de Laat tot een nieuw gedicht. 

 

 

   Hagel

Ik geloof niet in goden
Of in leven na de dood

Maar deze palen
Die hoog boven mij
Naar beneden staren
Verhalen mij over meer
Dan het alledaagse

 Zwarte pilaren
Van schijnbaar miljoenen jaren
Geleden, die nog steeds zweven
In de leegte van een blauwe hemel
Ik wemel

Mijn hoofd kerend
Nek uitgerekt richting de kolommen
Ik krimp en zink diep in de aarde
Terwijl mijn veertien heersers
Voor mij

In de grond graven
Nog steviger hun wortels
Naar beneden steken
En ik bedenk me
Dat ik misschien toch niet de sterkste

Op deze vlakte ben

 

©Sam de Laat | Other Stories | 2023

Over Sam: “Ik studeer aan de Popacademie van ArtEZ in Enschede. Ik zie mezelf echter liever als kunstenaar dan alleen als muzikant. Ik hou me bezig met videokunst, schilderen en tekenen, audiokunst, muziek en natuurlijk spoken-word en dichtkunst. Ik probeer in alles wat ik maak menselijkheid te laten zien. Mijn kunst is autobiografisch en ongefilterd.”

Wil je meer horen van Sam? Klik hier voor diens YouTube kanaal.

Wist je dat…

dit kunstwerk niet voor deze plek is gemaakt? Het stond oorspronkelijk in de voortuin van oud-rector magnificus Draijer. Hij schonk het aan de UT bij zijn afscheid. Nu is het onderdeel van de groene campus van de UT. Het staat midden tussen de bomen, onderdeel van het Pinetum De Horstlanden, te vinden op de Achterhorst op de campus. In deze botanische tuin kan je heerlijk studeren of picknicken tussen de coniferen uit Amerika, Europa en Azië. De campus is toegankelijk voor iedereen, ook als je niet studeert aan de UT. 

In de beeldentuin van het museum Kröller-Müller zijn vergelijkbare gedraaide kolommen van Strobos’ hand te zien. Strobos is een van de weinige Twentse kunstenaars in de collectie van het Kröller-Müller. 

Wil je meer kunstwerken ontdekken van Other Stories Art Tour? Klik dan op de knop hieronder.

 

Sam: “De grootsheid van het werk van Evert Strobos spreekt me heel erg aan. Het gaf me een direct gevoel van romantiek en van vervreemding. Lopend tussen de kolommen, zag ik mezelf als een klein wezen, bekeken door een mystieke kracht die boven me uit torende. Wanend in de illusie dat dit geen mensgemaakte structuur was, maar iets werkelijk van buitenaf, bezorgde me twijfels over mijn eigen atheïsme, over mijn opvatting over oude beschavingen, aliens… Grootsheid en de ruïnes daarvan, dat is wat Kolommen voor mij is. Mijn gedicht is pessimistisch, nihilistisch, maar ook accepterend naar mijn positie binnen deze pilaren.” 

Other Stories Art Tour

Enschede

 

%d bloggers liken dit: