Opnieuw 

Dit gedicht van Regine Hilhorst werd geïnspireerd door het monument ‘Vlaamse vluchtelingen’ uit 1924, dat is verdwenen en in maart 2023 werd vervangen door een nieuw beeld door Rinus Morsink. 

 

Wist je dat…

er vanaf oktober 1915 tot januari 1918 zeshonderd Belgische vluchtelingen, vooral uit Antwerpen, werden opgevangen in Enschede? Dit monument is gemaakt door Albert Termote, één van de Vlaamse vluchtelingen. Helaas is anno 2021 het beeld bovenop de steen verdwenen en/of gestolen.

Ineens was-ie weg. Gejat van z’n sokkel in het Enschedese Van Heekpark. Het bronzen beeld ‘Vlaamse vluchtelingen’ uit 1924, vernoemd naar de zeshonderd Belgen die aan het begin van de Eerste Wereldoorlog onderdak zochten en vonden in Enschede, werd sinds 1 september 2021 gemist. Onder andere door kunstenaar Rinus Morsink. En dus maakte hij een nieuwe. In maart 2023 werd de replica – een minder roofwaardige variant – onthuld. Zelfs de ambassadeur van België was erbij. Regine Hilhorst schreef dit gedicht ter ere van de terugplaatsing. 

Other Stories Art Tour

Enschede